Wist u dat… we gemiddeld zo’n 70% van onze tijd tussen 4 muren doorbrengen? Overdag werken we binnen, ’s avonds leven we in huis en ’s nachts slapen we tussen 4 muren. Het grootste gedeelte van ons leven speelt zich dus binnen af. Op zich is er niks mis met binnen, mits we wel goed ventileren. Vocht (door transpireren, ademen, koken en douchen) in huis veroorzaakt niet alleen condens maar ook schimmelvorming en geurlast. De kans op gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, allergieën, benauwdheid en chronische verkoudheid is groter als er onvoldoende geventileerd wordt. Om gezonde lucht in uw woning te hebben, is het dus belangrijk om te ventileren.

Isoleren en ventileren

Tegenwoordig worden woningen steeds beter geïsoleerd. Een goede ontwikkeling, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee. Een nadeel is dat de luchtcirculatie minder wordt. Een goed doordacht ventilatiesysteem is dus onontbeerlijk.

Iedere woning is verschillend waardoor er elke keer andere eisen aan het ventilatiesysteem worden gesteld. De oppervlakte en indeling van een huis zijn hierbij belangrijke factoren. Bovendien is er een groot verschil tussen nieuwbouw of bestaande huizen. De twee meest gebruikte ventilatiesystemen zijn Systeem C en Systeem D.

VM Technics werkt met het Systeem C+ van Renson en het systeem D van Brink en Zhender.

Zonder inspanning vertrouwen op verse lucht in huis en op kantoor.
Een slecht binnenhuisklimaat kan zorgen voor ademhalingsproblemen, een droge keel, oogirritatie, hoofdpijn, allergieën, concentratieverlies, energietekort of slaperigheid. Een teveel aan vocht in huis kan op zijn beurt geurtjes, condensatie en schimmelvorming met zich meebrengen. Daarom is het uitermate belangrijk om grondig en op regelmatige basis te ventileren.
Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor een perfect evenwicht tussen voldoende en niet overmatig ventileren en is belangrijk om energieverlies te beperken. Zo verkijgt men EPC-winst, besparing op energiekosten en reductie van de CO2-uitstoot.